Oletkos koskaan kuullut kukkosista?
No meidän lapset ei ollut kuullut. Ne kyselivät ihmeissään, että mitä sää äiti leivot?
Mitä ihmeen kukkosia? Et kai sää laita riisipuuroa tohon?
Mies tiesi, kun yhdenkerran on saanut iso-mummon tekemiä kukkosia.
Ja ne olikin maailman parhaita kukkosia.
Iso-mummo on kuollut jo monta vuotta sitten. Sen jälkeen kukkosia en ole saanut mistään.
Iso-mummo asui Ilomantsissa ja sieltä tulevat nämä karjalaiset leivonnaiset. Muita nimiä tälle leivonnalle on pyörösiä tai pyöröjä.
Minulle ne aina ollut kukkoset.
No yhtenä iltana sain inspiksen alkaa kukkosia tekemään.
Suurin työvaihe näissä on riisipuuron keittäminen.
Hyvän ohjeen löysin täältä.
Kukkoset:
Riisipuuro:
4 l Vettä
2 dl Puuroriisiä
1 Litra maitoa
Suolaa oman maun mukaan
Keittele riisipuuro ja anna jäähtyä.
Samalla, kun puuro tekeytyy kattilassa voit tehdä taikinan.
Taikina:
5 dl Lämmintä vettä
1 pss Kuivahiivaa
2 tl Suolaa
1/2 dl Rypsiöljyä
12 dl Hiivaleipäjauhoja
Voiteluun 1 kananmuna
Ja paiston jälkeen voisulaa
Lämmitä vesi ja sekoita joukkoon suola. Alusta puolet jauhoista
taikinaan ja kuivahiiva. Vatkaa hyvin. Lisää loput jauhot vähitellen sekaan
sekä öljy. Vaivaa hyvin.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikinasta pyöreitä pullia. Anna kohota taas hetki.
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Paina lasinpohjalla pulliin kuoppa ja voitele kananmunalla.
Täytä kuoppa riisipuurolla. Paista uunissa n.15-20 min. Kunnes puuro on saanut väriä.
Voitele kukkoset lopuksi vielä voisulalla.
Jäähdytä ja nauti lämpöisinä.
Olivat tosi hyviä pikkusuolaisia iltapalalla.
Kyllä lapsetkin tykkäsi kovasti.
Mukavaa torstaita!💜
Sielläpä herkutellaan!
VastaaPoistaNauttikaa!
Kiitos!
PoistaMitäää? Etkä oo mitään kertonu että oot tehny kukkosia. 😦 Näyttää hyvältä.
VastaaPoistaKiitos!
PoistaEi sitä aina ehdi kertoa!😂 Menivät nopsaa parempiin suihin!
Kukkoset eivät ole tuttuja, mutta hetkullisilta näyttävät!
VastaaPoistaHyvää torstaita! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com
Kiitos!
PoistaHyvää torstaita!
Nam,nam Olipa hyviä! Tein taikinan veden sijasta piimään.
PoistaOnpa ihana ja erilainen resepti.
VastaaPoistaKiitos Nanni!
PoistaOih ja voih, tulee ihan lapsuus mieleen ja mummoni! Meillä Karjalaista syntyperää ollut mummoni leipoi meille lapsille usein pyöröjä, mutta niiden täytteeksi tuli mannapuuroa! Voi että ne maistuivatkin hyville kun koulusta palattiin kotiin ja mummo oli pyöröjä leiponut. Pitäisikin joskus kokeilla itsekin niitä leipoa! Sateista torstain jatkoa!
VastaaPoistaOlen kuullut, että niihin voi myös laittaa mannapuuroa.
PoistaKannattaa joskus kokeilla näitä kukkosia/pyöröjä.
Täällä on pilvistä, mutta vettä ei sada. Yöllä oli satanut.
Kivaa illan jatkoa!
Ihanan näköisiä! Varmasti hyviä!
VastaaPoistaKiva, että pidetään perinteitä yllä.
Kivaa illanjatkoa! ❤
Kiitos!
PoistaOli kiva tehdä näitä iso-mummon herkkuja omille lapsille.😀
Kivaa illan jatkoa!❤️
Kalakukkoa, lörtsyjä, rönttösiä... on tullut maisteltua, mutta nämä kukkoset on kyllä ihan uusi tuttavuus! Vähän niin kuin karjalanpiirakka eri taikinalla. Näyttää hyviltä, eikä kovin hankalilta tehdä.
VastaaPoistaVesisade terkut täältä!
Minäkin olen syönyt kalakukkoa, lanttukukkoa ja lörtsyä. Mitä tuo rönttönen on?
PoistaJuu nämä on karjalanpiirakan tapaisia. Paksu kuori vaan. Ja itsetehtyjä karjalanpiirakoita ei voita mikään.😀
Ai siellä sataa vettä. Täällä oli yöllä satanut. Koko päivän on pilvistä ollut.
Mukavaa illan jatkoa!
Rönttönen on ruistaikinaan tehty karjalanpiirakan tapaan rypytetty piirakka, (usein pyöreän mallinen) jonka täyte on tehty imellytetystä perunasta ja marjasta. Marjana käytetään esim. puolukkaa. :)
PoistaOk! Kiitos tiedosta! 😊❤️
PoistaTutulta näyttää. Äiti teki pyöröjä lapsuudessani. Tuli makumuistoja mieleen.
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet pyöröjä syönyt.😊
PoistaOi nami varmaan hyvää. Mukavaa loppu iltaa Sari.♥
VastaaPoistaKiitos!
PoistaMukavaa illan jatkoa!❤️
Tää oli mulle nyt ihan uusi juttu. Mutta, kiitos ohjeesta, hyviltä näyttää!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaJa ole hyvä ohjeesta!
Mielenkiintoinen pulla. En ole kuullutkaan moisesta.
VastaaPoistaMaistaa voisin, jos joskus sellaiseen tulee mahdollisuus.
Kannattaa joskus maistaa, jos kohdalle sattuu.
PoistaKarjalassa päin näihin ainakin törmää.
Taatusti herkullisia.
VastaaPoistaKiitos!
PoistaEmpä ole ikinä kuullutkaan, vaikka isovanhempani ovat Karjalasta tulleita. Karjalanpiirakat ovat tuttuja herkkuja ja niiden tekoon ole lapsena saanut osallistua.
VastaaPoistaNämä on vähän vieraampia leivonnaisia.
PoistaKarjalanpiirakat on parhaita! Muutaman kerran olen itse niitä tehnyt.
En ollut minäkään koskaan kukkosista kuullut, mutta hyvältä näyttivät ja varmasti maistuivat myös. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaOle hyvä ohjeesta!
Kannattaa joskus kokeilla.
En ole, mutta heti alkoi tehdä mieli kukkosia eli kiitos reseptistä. <3 Aurinkoista viikonloppua Sari <3
VastaaPoistaKiitos Tiia!
PoistaAurinkoista viikonloppua!❤️
En ole kuullutkaan, mutta hyviltä näyttävät!
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
Kiitos Jenni!
PoistaHyvää viikonloppua!
Oi! Tää oli sarjaa nevahööd mutta menee luultavasti testiin.
VastaaPoistaKuulostaa kivalta.
Kiitos ohjeesta!
Kiva kuulla, että tykkäät!
PoistaOle hyvä vaan ohjeesta!😊
Lystikäs nimi - en ollut kukkosista kuullut minäkään.
VastaaPoistaOnkohan myös kanasia ? 😀🐔
Muhkean näköisiä. 10 pistettä Sarille !
Kiitos Rita!
PoistaEn tiedä onko myös kanasia.😂
Maukkaan näköisiä kukkosia. Ja varmasti maistuivatkin hyvälle, kun katselen ohjetta.
VastaaPoistaKiitos!
PoistaEnpä ole tainnut kuulla kukkosista aiemmin. Mummu leipoi tsultsinoita, tsupukoita ja piirakoita ja itsekin silloin tällöin teen karjalanpiirakoita.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
Iso-mummoni teki myös sultsinoita ja vatruskoita.
PoistaKaikki ne oli herkullisia.
Tsupukoista en ole kuullut.
Hyvää viikonloppua sinulle!❤️
Kiva kun kävit jättämässä kommentin blogiini <3 löysin samalla tänne sinun kauniiseen blogiisi ja jään ehdottomasti lukijaksi. Aurinkoista viikonloppua.
VastaaPoistaKiitos paljon Merita!❤️
PoistaAurinkoista viikonloppua!
Vesi herahti kielelle, kun alkaa muistelemaan mitä karjalaisia herkkuja sitä lasten ollessa pieni oppi tuntemaan ja sai maistaa. Itsekin tein joskus näitä pyöröjä. Vatruskoita ja rönttösiä olen ostanut kun niitä on löytänyt. Kiitos ohjeesta, ehdottomasti kokeiltava onnistuuko vielä.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
Kiva kuulla, että ovat tuttuja.
PoistaOle hyvä vaan ohjeesta!
Oikeen mukavaa viikonloppua sinulle!😊
Enpä ole aiemmin kuullutkaan kukkosista, mutta herahti vesi kielelle!
VastaaPoistaKiitos Satu!😊
PoistaMaistuvan näköisiä :). Olen joskus tehnyt itsekin vastaavia ja kyllä ovat hyviä.
VastaaPoistaKiitos Hilla!
PoistaIhan uusi sana tuo kukkonen minullekin, mutta kuulostaa niin ihanan perinteiseltä leivonnaiselta että pitääkin kokeilla joskus!
VastaaPoistaKannattaa joskus kokeilla. Hyvää oli!
PoistaHei Sari. Nämä ovat Impilahtelaisten jälkeläisille riisipyöröjä. Eli pyöröjä tai pyörösiä. (Ne ovat pyöreitä...) Kukkoset ovat samasta taikinasta valmistettuja ummistettuja pullukoita, joissa on riisiä sisällä.. (empanadas-piiraiden näköisiä).. Mahdollisesti myös kalakukon tapaan ummistettuja pötiköitä.. Siitä diminutiivi "kukkonen"..
VastaaPoistaSiis edellinen nimimerkillä "Toisen polven evakko".. Karjalanpiirakat, sultsinat, tsupukat, sulhas- eli keitinpiiraat, pyöröt ja kukkoset.. Myös muikku-, ahven- ja lanttukukkoa.. Tsupukoita varten liotetaan kuorineen jauhettua kaurajauhoa vedessä ja lopuksi siilataan sideharson läpi.. "taikina" on sakeudeltaan lettutaikinan ja maidon väliltä.. Ei msusteita. Ei edes suolaa.. Paistetaan silavalla voidellulla riehtilällä leivinuunissa lämmityksen aikana hiilloksella.. (tarvitsee myös ylälämmön.. Ei siis paistinpannulla tai muurikassa. ).. Ei käännetä paiston aikana.. Lopputulos on muutaman sentin paksuinen kuohkea ja pehmeä "lettu" joka taitellaan kolmioksi ja dipataan voisulaan.. Voi myös täyttää esim. riisipuurolla..
VastaaPoistaPS. Tsupukkajauhojen liotusvettä vaihdetaan useamman kerran välillä, kun se on kirkastunut ja valkoinen massa on laskeutunut pohjalle.. Tähän menee muutama päivä...
VastaaPoistaPPS. Kukkoset: Kts. Kotikokki.net / kukkoset
VastaaPoistaLaitetaanko näihin päälle jotaki niinku esim. munavoita karjalanpiirakoihin? Ja oikeestikko 4 litraa vettä?
VastaaPoistaOnkohan vettä hinppasen liikaa, oisko kuitenkin 4DL
VastaaPoista