torstai 8. kesäkuuta 2017

Kukkoset







Oletkos koskaan kuullut kukkosista?
No meidän lapset ei ollut kuullut. Ne kyselivät ihmeissään, että mitä sää äiti leivot?
Mitä ihmeen kukkosia? Et kai sää laita riisipuuroa tohon?

Mies tiesi, kun yhdenkerran on saanut iso-mummon tekemiä kukkosia.
Ja ne olikin maailman parhaita kukkosia.
Iso-mummo on kuollut jo monta vuotta sitten. Sen jälkeen kukkosia en ole saanut mistään.
Iso-mummo asui Ilomantsissa ja sieltä tulevat nämä karjalaiset leivonnaiset. Muita nimiä tälle leivonnalle on pyörösiä tai pyöröjä.
Minulle ne aina ollut kukkoset.

No yhtenä iltana sain inspiksen alkaa kukkosia tekemään. 
Suurin työvaihe näissä on riisipuuron keittäminen.

Hyvän ohjeen löysin täältä.

Kukkoset:

Riisipuuro:

4 l Vettä
2 dl Puuroriisiä
1 Litra maitoa
Suolaa oman maun mukaan

Keittele riisipuuro ja anna jäähtyä.

Samalla, kun puuro tekeytyy kattilassa voit tehdä taikinan.

Taikina:

5 dl Lämmintä vettä
1 pss Kuivahiivaa
2 tl Suolaa
1/2 dl Rypsiöljyä
12 dl Hiivaleipäjauhoja

Voiteluun 1 kananmuna
Ja paiston jälkeen voisulaa

Lämmitä vesi ja sekoita joukkoon suola. Alusta puolet jauhoista
taikinaan ja kuivahiiva. Vatkaa hyvin. Lisää loput jauhot vähitellen sekaan
sekä öljy. Vaivaa hyvin.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikinasta pyöreitä pullia. Anna kohota taas hetki.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Paina lasinpohjalla pulliin kuoppa ja voitele kananmunalla.
Täytä kuoppa riisipuurolla. Paista uunissa n.15-20 min. Kunnes puuro on saanut väriä.

Voitele kukkoset lopuksi vielä voisulalla.

Jäähdytä ja nauti lämpöisinä.
Olivat tosi hyviä pikkusuolaisia iltapalalla.
Kyllä lapsetkin tykkäsi kovasti.

Mukavaa torstaita!💜

59 kommenttia:

  1. Mitäää? Etkä oo mitään kertonu että oot tehny kukkosia. 😦 Näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ei sitä aina ehdi kertoa!😂 Menivät nopsaa parempiin suihin!

      Poista
  2. Kukkoset eivät ole tuttuja, mutta hetkullisilta näyttävät!
    Hyvää torstaita! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

    VastaaPoista
  3. Onpa ihana ja erilainen resepti.

    VastaaPoista
  4. Oih ja voih, tulee ihan lapsuus mieleen ja mummoni! Meillä Karjalaista syntyperää ollut mummoni leipoi meille lapsille usein pyöröjä, mutta niiden täytteeksi tuli mannapuuroa! Voi että ne maistuivatkin hyville kun koulusta palattiin kotiin ja mummo oli pyöröjä leiponut. Pitäisikin joskus kokeilla itsekin niitä leipoa! Sateista torstain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, että niihin voi myös laittaa mannapuuroa.
      Kannattaa joskus kokeilla näitä kukkosia/pyöröjä.
      Täällä on pilvistä, mutta vettä ei sada. Yöllä oli satanut.
      Kivaa illan jatkoa!

      Poista
  5. Ihanan näköisiä! Varmasti hyviä!
    Kiva, että pidetään perinteitä yllä.
    Kivaa illanjatkoa! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Oli kiva tehdä näitä iso-mummon herkkuja omille lapsille.😀
      Kivaa illan jatkoa!❤️

      Poista
  6. Kalakukkoa, lörtsyjä, rönttösiä... on tullut maisteltua, mutta nämä kukkoset on kyllä ihan uusi tuttavuus! Vähän niin kuin karjalanpiirakka eri taikinalla. Näyttää hyviltä, eikä kovin hankalilta tehdä.
    Vesisade terkut täältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen syönyt kalakukkoa, lanttukukkoa ja lörtsyä. Mitä tuo rönttönen on?
      Juu nämä on karjalanpiirakan tapaisia. Paksu kuori vaan. Ja itsetehtyjä karjalanpiirakoita ei voita mikään.😀
      Ai siellä sataa vettä. Täällä oli yöllä satanut. Koko päivän on pilvistä ollut.
      Mukavaa illan jatkoa!

      Poista
    2. Rönttönen on ruistaikinaan tehty karjalanpiirakan tapaan rypytetty piirakka, (usein pyöreän mallinen) jonka täyte on tehty imellytetystä perunasta ja marjasta. Marjana käytetään esim. puolukkaa. :)

      Poista
    3. Ok! Kiitos tiedosta! 😊❤️

      Poista
  7. Tutulta näyttää. Äiti teki pyöröjä lapsuudessani. Tuli makumuistoja mieleen.

    VastaaPoista
  8. Oi nami varmaan hyvää. Mukavaa loppu iltaa Sari.♥

    VastaaPoista
  9. Tää oli mulle nyt ihan uusi juttu. Mutta, kiitos ohjeesta, hyviltä näyttää!

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen pulla. En ole kuullutkaan moisesta.
    Maistaa voisin, jos joskus sellaiseen tulee mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus maistaa, jos kohdalle sattuu.
      Karjalassa päin näihin ainakin törmää.

      Poista
  11. Empä ole ikinä kuullutkaan, vaikka isovanhempani ovat Karjalasta tulleita. Karjalanpiirakat ovat tuttuja herkkuja ja niiden tekoon ole lapsena saanut osallistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on vähän vieraampia leivonnaisia.
      Karjalanpiirakat on parhaita! Muutaman kerran olen itse niitä tehnyt.

      Poista
  12. En ollut minäkään koskaan kukkosista kuullut, mutta hyvältä näyttivät ja varmasti maistuivat myös. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ole hyvä ohjeesta!
      Kannattaa joskus kokeilla.

      Poista
  13. En ole, mutta heti alkoi tehdä mieli kukkosia eli kiitos reseptistä. <3 Aurinkoista viikonloppua Sari <3

    VastaaPoista
  14. En ole kuullutkaan, mutta hyviltä näyttävät!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  15. Oi! Tää oli sarjaa nevahööd mutta menee luultavasti testiin.
    Kuulostaa kivalta.
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät!
      Ole hyvä vaan ohjeesta!😊

      Poista
  16. Lystikäs nimi - en ollut kukkosista kuullut minäkään.
    Onkohan myös kanasia ? 😀🐔
    Muhkean näköisiä. 10 pistettä Sarille !

    VastaaPoista
  17. Maukkaan näköisiä kukkosia. Ja varmasti maistuivatkin hyvälle, kun katselen ohjetta.

    VastaaPoista
  18. Enpä ole tainnut kuulla kukkosista aiemmin. Mummu leipoi tsultsinoita, tsupukoita ja piirakoita ja itsekin silloin tällöin teen karjalanpiirakoita.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso-mummoni teki myös sultsinoita ja vatruskoita.
      Kaikki ne oli herkullisia.
      Tsupukoista en ole kuullut.
      Hyvää viikonloppua sinulle!❤️

      Poista
  19. Kiva kun kävit jättämässä kommentin blogiini <3 löysin samalla tänne sinun kauniiseen blogiisi ja jään ehdottomasti lukijaksi. Aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Merita!❤️
      Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  20. Vesi herahti kielelle, kun alkaa muistelemaan mitä karjalaisia herkkuja sitä lasten ollessa pieni oppi tuntemaan ja sai maistaa. Itsekin tein joskus näitä pyöröjä. Vatruskoita ja rönttösiä olen ostanut kun niitä on löytänyt. Kiitos ohjeesta, ehdottomasti kokeiltava onnistuuko vielä.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että ovat tuttuja.
      Ole hyvä vaan ohjeesta!
      Oikeen mukavaa viikonloppua sinulle!😊

      Poista
  21. Enpä ole aiemmin kuullutkaan kukkosista, mutta herahti vesi kielelle!

    VastaaPoista
  22. Maistuvan näköisiä :). Olen joskus tehnyt itsekin vastaavia ja kyllä ovat hyviä.

    VastaaPoista
  23. Ihan uusi sana tuo kukkonen minullekin, mutta kuulostaa niin ihanan perinteiseltä leivonnaiselta että pitääkin kokeilla joskus!

    VastaaPoista
  24. Hei Sari. Nämä ovat Impilahtelaisten jälkeläisille riisipyöröjä. Eli pyöröjä tai pyörösiä. (Ne ovat pyöreitä...) Kukkoset ovat samasta taikinasta valmistettuja ummistettuja pullukoita, joissa on riisiä sisällä.. (empanadas-piiraiden näköisiä).. Mahdollisesti myös kalakukon tapaan ummistettuja pötiköitä.. Siitä diminutiivi "kukkonen"..

    VastaaPoista
  25. Siis edellinen nimimerkillä "Toisen polven evakko".. Karjalanpiirakat, sultsinat, tsupukat, sulhas- eli keitinpiiraat, pyöröt ja kukkoset.. Myös muikku-, ahven- ja lanttukukkoa.. Tsupukoita varten liotetaan kuorineen jauhettua kaurajauhoa vedessä ja lopuksi siilataan sideharson läpi.. "taikina" on sakeudeltaan lettutaikinan ja maidon väliltä.. Ei msusteita. Ei edes suolaa.. Paistetaan silavalla voidellulla riehtilällä leivinuunissa lämmityksen aikana hiilloksella.. (tarvitsee myös ylälämmön.. Ei siis paistinpannulla tai muurikassa. ).. Ei käännetä paiston aikana.. Lopputulos on muutaman sentin paksuinen kuohkea ja pehmeä "lettu" joka taitellaan kolmioksi ja dipataan voisulaan.. Voi myös täyttää esim. riisipuurolla..

    VastaaPoista
  26. PS. Tsupukkajauhojen liotusvettä vaihdetaan useamman kerran välillä, kun se on kirkastunut ja valkoinen massa on laskeutunut pohjalle.. Tähän menee muutama päivä...

    VastaaPoista
  27. PPS. Kukkoset: Kts. Kotikokki.net / kukkoset

    VastaaPoista
  28. Laitetaanko näihin päälle jotaki niinku esim. munavoita karjalanpiirakoihin? Ja oikeestikko 4 litraa vettä?

    VastaaPoista
  29. Onkohan vettä hinppasen liikaa, oisko kuitenkin 4DL

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina minua!❤